LITHO DRAWINGS

Dit project betreft een onderzoek naar de toepassing van de lithografietechniek, ook wel steendrukken, binnen mijn werk. Centraal staat een experimentele aanpak waarin de litho en het betekenen en bewerken van de litho van gelijkwaardig belang zijn. Dit zal resulteren in zowel kleine als grote unica’s: litho-tekeningen.

Met dit project wil ik de oude techniek van de lithografie in een nieuw daglicht zetten en toetsen aan het huidige tijdsbeeld binnen de beeldende kunst. Tegelijk is het integreren van een grafische techniek een impuls voor mijn eigen werk.

Dit project ontstaat in nauwe samenwerking met meesterdrukker Aad Hekker en zal plaatsvinden in zijn steendrukkerij in Amsterdam (januari - maart), in Basement Press Diepenheim (juli) en in mijn eigen atelier in Amsterdam (gedurende het hele project).

Door het Corona-virus is de planning van het project ontregeld, maar zal onverminderd plaatsvinden.

Middels dit nieuwe onderdeel op mijn site laat ik de weg naar de totstandkoming van het werk zien. Het dient als archief maar geeft ook inzicht in het makenproces.

Dit project wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds en Stichting Stokroos.

        

SYNERGIE

De momenten dat een tekentechnische handeling echt een toevoeging wordt op de litho is magisch en fantastisch. Eigenlijk bestaat dit werk bijna helemaal uit litho's, maar de tekening maakt het tot wat het is. De synergie die ik zoek.

DE EERSTE LITHO-TEKENINGEN

Dit beeld is bijna helemaal opgebouwd uit samengesteld lithografisch materiaal. Ik heb er een 3D collage van gemaakt.

KLEUR!

Vandaag met verschillende gelen gedrukt, zowel op reeds bestaande tekeningen als op nieuwe vellen. Het droogrek hangt nu vol met felgekleurde afdrukken die allemaal anders zijn.

PASSEN EN METEN

Om groot formaat litho-tekeningen te kunnen maken, combineer ik verschillende vellen die als een soort puzzel worden samengevoegd tot een geheel. We drukken op 40 x 60 cm, dat is op een steen die je al niet meer kan tillen. Zwaar werk dus. Negen van deze vellen moeten samen één werk gaan vormen.

IN HET ATELIER

Tekenen op litho's: in mijn atelier heb ik nu een heleboel lithografisch materiaal waar ik op door kan werken.

GELUKT OF MISLUKT?

Een vlekkensteen. Het klinkt makkelijker dan het is. De steen waaraan ik werkte droogde totaal anders op dan verwacht. Nog een laag eroverheen dan maar, eigenlijk moet je dan eerst je beeld weer verwijderen, maar een beetje extra beeld kon in dit geval geen kwaad. Versie twee werd ook totaal anders. Wat nu? Als niks wordt zoals je had bedacht kan je net zo goed de situatie aangrijpen om iets totaal anders uit te proberen. Wat als je de steen helemaal laat vollopen met inkt? En dan toch afdrukken? Resultaat: een prachtig gelaagde serie in zwart, allemaal anders. Een mooi begin, maar of we dit nog eens na kunnen doen is de vraag. Eerst maar eens aan de slag met deze halffabricaten.

HET BEGIN

Puzzelbeelden. Met een litho die aan alle zijden op zichzelf aansluit, kun je meerdere vellen als een puzzel aan elkaar koppelen om een groot doorlopend beeld te maken. Vandaag een poging gewaagd om dit met een vlekkenpatroon te verwezenlijken.

DAG ÉÉN

Aan de slag in Steendrukkerij Aad Hekker. We prepareren een paar stenen. Waar begin je? Eerst maar even warmdraaien.