meer recent eerdere
De natuur terug
Kerckebosch Zeist
opgeleverd: maart 2017
 
Permanente lichtkunstwerk in Kerckebosch Zeist

Kerckebosch
Kerckebosch ondergaat een grote verandering. De flats en wegen aan de rand van de wijk worden verwijderd en vervangen door een woonwijk met een vingermodel met zes woonscheggen en vijf bosvingers. De bosvingers krijgen een open verbinding met het omringende bos en verschillende woonscheggen worden met elkaar verbonden door een nieuwe verkeersader in de wijk: de Kerckeboschlaan. Waar de oude structuur van de wijk recht en hoekig was, is in de nieuwe structuur rekening gehouden met de reeds aanwezige natuur. De Kerckeboschlaan meandert door de wijk.

Als gevolg van deze veranderingen zal de omringende natuur versterkt worden. Hierdoor zullen diersoorten van buitenaf de wijk kunnen gaan gebruiken. De meest geschikte en rustige gebiedsdelen zullen in de rand komen te liggen, de uiteinden van de bosvingers. Door het voeren van adequaat natuurbeheer zullen gevoelige soorten zich daar kunnen ontwikkelen.

Gobo’s
Op de Kerckeboschlaan wordt op vijf plekken, bij iedere ingang van een woonscheg, een afbeelding op de straat geprojecteerd met een Urban Scene Gobo-projector. Elk ontwerp is op zichzelf herkenbaar, maar vormt met de overige vier ontwerpen een eenheid. De ontwerpen zijn geschilderde afbeeldingen op papier, de projectie kun je zien als een omzetting van zo’n tekening in licht. Om zoveel mogelijk van de details uit de originele tekening over te brengen op de gobo, zal een full colour glasgobo gebruikt worden. De vijf ontwerpen zijn allemaal cirkelvormig, afhankelijk van de plek zal deze een doorsnede van ongeveer vijf meter hebben.

Dieren
De aanwezigheid van de natuur in de wijk is een kernkwaliteit van Kerckebosch. Dankzij deze natuurrijke omgeving leven er veel dieren. Je zal ze niet snel zien, maar ze zijn er wel. In dit ontwerp wil ik vijf dieren zichtbaar maken.

Het ontwerp

In mijn ontwerp is op elke projectie een dier te zien. Enerzijds leven deze dieren nu al in de wijk (de uil, hagedis en vleermuis), anderzijds zijn dit dieren die door de veranderingen in de wijk mogelijkerwijs gezien kunnen gaan worden in de toekomst (de vos en de ree). De dieren staan voor een achtergrond met een gekleurd patroon. De combinatie van een dier met een strak, ritmisch patroon, is vergelijkbaar met een combinatie die ik ook terugzie in Kerckebosch: een woonwijk in een natuurlijke omgeving, het samensmelten van natuur en cultuur, het organische versus het geconstrueerde.

Vorm

De cirkel met de afbeelding van een dier erin is afgeleid van de vorm van een amulet. Een amulet is een voorwerp met een speciale betekenis. Men gelooft dat het bescherming biedt tegen gevaar, ziekte en ongeluk, dat het negatieve krachten afweert. Er kan van alles op een amulet staan, dieren zijn veelvoorkomend. Dieren hebben eigenschappen waar je bepaalde boodschappen in kunt ontdekken en krachten aan kunt ontlenen. In sprookjes komen veel dieren voor met bijzondere eigenschappen, totemdieren zoals ze in bijvoorbeeld de cultuur van de Indianen worden gebruikt, kunnen een gids zijn, bescherming bieden en levenslessen leren.

Hoewel de aanwezige dieren in en rondom Kerckebosch het uitgangspunt vormen voor mijn ontwerp, kan de vorm waarin ze gepresenteerd worden ook bovenstaande associatieve gedachtes oproepen. Dit is voor iedereen persoonlijk en anders.

26 januari hebben we een test gedaan met een van de ontwerpen

zandhagedis

vleermuis

ree

Ransuil van bovenaf gezien (foto: Aad Vogel)


Ransuil