meer recent eerdere
Lijnenlandschap, 2018

Een schetsvoorstel voor een kunstwerk voor de tunnel bij Vechten, in opdracht van Provincie Utrecht, Gemeente Bunnik, Waterliniemuseum en QKunst

- niet uitgevoerd -

Op de plek van de tunnel kruisen de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Romeinse Limes elkaar. In mijn voorstel Lijnenlandschap heb ik beide linies in één beeld verenigd, met behoud van hun eigen karakter.

Uitgangspunt voor mijn voorstel is het zichtbaar maken van de onzichtbare kwaliteiten van de complexe en gelaagde geschiedenis op deze locatie.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt verbeeld door middel van lijnen, gerelateerd aan de plattegronden van de inundatievelden, de gebieden die onder water gezet konden worden om de waterlinie in werking te nemen. Deze velden zijn tevens het verbindende element van de gehele linie, die bestaat uit vele onderdelen zoals kazematten (bunkers), forten en dijken.

De Romeinse Limes is verbeeld door het uitvergroot naschilderen van bijzondere objecten die in Vechten zijn opgegraven door de jaren heen. Het grootste deel van de Romeinse Limes is ondergronds, onzichtbaar, goed geconserveerd. Het tonen van enkele schatten geeft een indruk van wat voor het oog verborgen blijft.

De staat van de tunnel is slecht en ernstig vervuild. Daarom heb ik ervoor gekozen om het gehele canvas van de opdracht (de flanken, de plint, een stuk van de binnenzijde) van een 'tweede huid' te voorzien door het te betegelen. Het ontwerp zal met keramische verf worden aangebracht en afgebakken. Enkele tegelproeven op bijgevoegde foto's geven een indruk van hoe dit eruit kan komen te zien.

Met het beschilderen en betegelen van beide kanten van de tunnel, beoog ik de passant een ervaring te geven alsof hij zich door een kunstwerk heen begeeft.
tegelproef met keramische verf, sierschijfje met Medusahoofd

tegelproef met leeuwtje in keramische verf geschilderd

Romeinse sleutel

kruik

tegelproef bij Maatwerktegels