meer recent eerdere
Algae Object Field, 2019

Wageningen University & Research

Werkperiode Lenneke van der Goot voor MIR Project @ Wageningen University & Research 

MIR is deze winter te gast op het terrein van de Wageningen University & Research. Twee beeldend kunstenaars vervullen ieder een werkperiode van twee maanden. Lenneke van der Goot maakt een vloertekening met haar eigengemaakte groen algenkrijt. Door de instabiele pigmenten van de algen, zal de tekening in de loop der tijd gaan verkleuren. Algen van WUR’s AlgaePARC vormen de basis van Lenneke van der Goot’s zelfgemaakte krijt. Zij toont de beweging van opbouw en het onvermijdelijke verval. Haar krijtobjecten slijten bij het maken van een vloertekening, waarin verschillende algentypen de kleuren bepalen. Deze pigmenten zijn instabiel, zodat de aanvankelijke intensiteit met het verstrijken van de tijd verbleekt. Het werk in wording transformeert voortdurend en vergaat uiteindelijk. 
 
(Tijd)loos
Tijd(loos) impliceert dat iets een eeuwigheidswaarde heeft, én het wil zeggen dat er geen tijd is, immers zonder tijd. In beide gevallen een contradictie. Tijd is een constante aanwezigheid; een 4e dimensie in het nu. Tijd en ruimte zijn een eenheid. Door foto’s te maken leg je het moment vast en wordt je je bewust van het tijdelijke.Het niet aan tijd gebonden zijn is een zeldzaamheid, het negeren van de tijd lijkt een onmogelijkheid. De kloktijd die ons dagelijkse leven domineert laat weinig ruimte voor verveling, bezinning en reflectie. Wij kennen tijd als een vaste orde dat zich volgens het ritme van de zonnewende voltrekt en waaraan niemand zich kan onttrekken. Toch is tijd geen statisch gegeven. Bij de oude Grieken had de tijd twee gezichten; Chronos en Kairos. De meetbare tijd versus de gevoelsmatige tijd. Een wetenschappelijke benadering van tijd maakt inzichtelijk hoe kneedbaar deze vaste waarden zijn. De tijdservaring daarentegen lijkt juist per definitie niet vormvast en niet meetbaar. 

Adres: 

Forum, gebouw 102
Wageningen University & Research 
Droevendaalsesteeg 2 Wageningen

credit: Art Forever

zelfgemaakt krijt, gekleurd met algen

krijt gemaakt met rode algen

algenkrijt maken

de eerste resultaten

work in progress. Deze foto is gemaakt door een bezoeker

blauw algenkrijt. Dit krijt is bijna helemaal wit geworden tegen het einde van het project


overzicht

detail met krijt van gele algen, dat is gaan schimmelen

detail

detail met rood algenkrijt. Dit blijkt een stabieler pigment dan de andere kleuren

detail met blauw algenkrijt. Het komt van de start-up Algreen die onderzoek doet naar blauwe kleurstoffen uit algen voor in de voedselindustrie. Deze kleurstof komt uit Spirulina, een van oorsprong groene alg.